Kenapa Pentingnya Menukar Cermin Kereta Yang Retak?

Kebiasaannya, kerosakan cermin kereta berlaku dalam dua jenis iaitu – rekahan kecil atau retakan. Secara amnya, di tempat berlakunya rekahan akan mewujudkan satu titik lubang kecil yang akan memecahkan permukaan cermin tersebut. Ia dapat dilihat dalam pelbagai bentuk dan yang paling sering berlaku seperti ‘Star’ atau Bintang (mempunyai dua atau lebih kaki retakan dan ia akan merebak dari lekuk atau lubang tengah dimana ia mula-mula terkena hentaman), ‘Bulls Eye’ atau Mata Lembu (kelihatan sama seperti buih udara di dalam cermin atau di bawah lekuk tersebut). Ia kemungkinan berbentuk bulat atau berbentuk separuh bulan (partial bulls-eye). Retakan yang lebih menggerunkan berbanding dengan yang lain ialah yang dinamakan ‘Crack’ atau Retakan. Retakan selalunya berbentuk memanjang atau linear yang terbuka di permukaan cermin. Ia cenderung untuk merebak walaupun hanya dengan tekanan yang sedikit atau perubahan suhu yang kecil dan sering bermula dari satu lubang yang terjadi di tepi cermin hadapan.

Retakan boleh juga wujud dalam bentuk yang lebih kompleks, terjadi dalam pelbagai bentuk atau becorak, ia bergantung pada sejauh mana keretakan yang berlaku. Antara faktor retakan seperti ini berlaku ialah dengan memandu cermin kenderaan yang retak, ia akan melemahkan sekitar kawasan retakan tersebut dan menyebabkan ia menjadi lebih besar. Selain itu, retakan yang menyerupai sesawang yang boleh menyelubungi separuh cermin anda juga sangat berbahaya jika tidak di tukar segera. Retakan ini berlaku disebabkan oleh objek yang menghentam permukaan cermin dengan kuat.

Oleh hal yang demikian, penglihatan anda ketika memandu akan berkurangan secara mendadak dan kemungkinan akan terlibat dalam kemalangan.

Ramai pelanggan enggan menukar cermin mereka kerana mempunyai persepsi bahawa menukar cermin ini adalah sangat mahal. Tetapi ia tidak sama sekali di Uniwindscreen. Terdapat banyak polisi insurans yang meliputi penggantian cermin ini, anda boleh menyemak liputan panel insurans kami disini.

Di Uniwindscreen, kami mempunyai lebih daripada 40 tahun pengalaman menukar cermin dan kami sentiasa percaya bahawa keselamatan adalah faktor yang paling penting dalam kehidupan. Kebanyakan pengguna fikir dengan memandu cermin kenderaan yang rosak atau retak adalah selamat, tetapi sebenarnya sesuatu yang tidak dijangka akan berlaku.

Jom! Send you car to our workshop and we will help you to settle it!

Contact or visit Uniwindscreen Auto Glass 7 outlets in Johor Bahru (JB) , visit a branch near your area today!

We offer a free consultation, so call us to make an appointment or just drop by the nearest shop to get your windscreen replaced!

Door-to-door windscreen replacement service

There’s no time to come our workshop? Don’t worry! We provide door to door windscreen replacement service! Just give us a call and we will come to you!

Jangan bimbang jika cermin depan anda retak atau rosak, dengan perkhidmatan mudah alih kami, kami boleh datang terus ke lokasi anda dan buat penggantian cermin untuk anda !

Jika anda memerlukan apa-apa maklumat tentang bagaimana untuk mendapatkan dokumen anda untuk sebarang tuntutan insurans, sila lihat insurans cermin kereta !

Jika anda memerlukan maklumat mengenai lokasi cawangan kami dan untuk dihubungi anda boleh rujuk Uniwindscreen Auto Glass ! Hubungi Uniwindscreen untuk mendapatkan cermin depan anda dibaiki hari ini!

Similar Posts